מה זה יורש במקום יורש?

"יורש במקום יורש" הוא מונח בתחום הירושה המשתלב בעת שאדם מנסח את צוואתו ומבקש לשלב הוראות מיוחדות. 

במצב זה, המצווה הכותב את צוואתו קובע בצוואה כי במידה ויורש מסוים שהוא מייעד לו את הירושה לא יוכל או לא ירצה לרשת את הירושה (לשם הדוגמה במידה והיורש נפטר לפני המצווה או מוותר על הירושה ומבקש להסתלק מן העיזבון), הרי שיצוין מראש יורש אחר שייכנס לנעליו של היורש ויירש במקומו.

המונח של יורש במקום יורש מאפשר למצווה לוודא שהרכוש יעבור לאדם אחר במידה והיורש המקורי לא יכול לקבל אותו.

זהו אמצעי יעיל לתכנון ירושה, הוא מאפשר למוריש לקבל שליטה מלאה ככל הניתן על צוואתו ועל עזבונו. בכך למעשה, המוריש מונע מצב בו הנכסים יתחלקו שלא בהתאם לרצון המצווה.

סעיף יורש במקום יורש מאפשר גמישות רבה יותר בתכנון העברת רכוש, הון ונכסים, והוא מעניק למצווה שליטה רחבה בתנאים בהם יורשיהם יירשו את רכושם.

כיצד מנסחים את ההוראה בצוואה?

כמובן שזהו תיאור כללי, ואין הוא מהווה חלופה לייעוץ עם עורך דין המתמחה בצוואות וירושות.

"אני מוריש/ה את כל רכושי, או חלק ממנו, [תיאור הרכוש], ל[שם היורש הראשי], ת.ז. [מספר זהות], ואם [היורש הראשי] לא יוכל או לא ירצה לרשת מכל סיבה שהיא, אזי אני מורה כי הרכוש יועבר ל[שם היורש המשני], ת.ז. [מספר זהות], במקום היורש הראשי."

זהו תיאור כללי מאוד, ומה הירושה כוללת? מה אנו מבקשים להעביר הלאה אל היורשים? בכל אלו נצטרך לדון באופן נרחב יותר במסגרת תכנון הירושה.

מספר דגשים לניסוח:

  • פרטים מלאים של היורשים – אל לנו לפספס ולו פרט אחד שכן מדובר במסמך רגיש ואנו מבקשים שרצוננו יתמלא במלואו. יש לציין את שמם המלא של היורש הראשי והיורש במקומו, ומספר זהותם כדי למנוע אי בהירות או טעויות בזיהוי.
  • תיאור הרכוש – יש לפרט את הרכוש, הון ונכסים שניתן ליורש הראשי ושיעברו ליורש המשני אם יהיה בכך צורך.
  • תנאי ההחלפה – יש לציין במפורש את התנאים בהם היורש המשני ייכנס לתפקידו, כמו מוות, ויתור או אי כשרות לרשת. מומלץ להיות מפורטים ככל הניתן.

אולם מה קורה אם גם היורש הנוסף אינו יכול לרשת?

אם גם היורש המשני אינו יכול או אינו רוצה לרשת את הירושה, ולא נקבע יורש נוסף בצוואה, המצב נחשב כאילו לא נקבע יורש ספציפי לרכוש זה.

במצב דברים שכזה, ייתכן כי הירושה תועבר בהתאם להוראות חוק הירושה, שמסדיר את חלוקת הירושה כאשר אין צוואה או כאשר חלקים בצוואה אינם מכסים את כל הנכסים.

1. חלוקת הירושה לפי סדר היורשים בחוק

אם גם היורש המשני אינו יכול לרשת, הרכוש יתחלק לפי סדר הירושה הקבוע בחוק הירושה הישראלי.

החוק קובע כי בני זוג, ילדים, נכדים, הורים, אחים ועוד יורשים לפי סדר עדיפות מסוים.

הוספת "יורש במקום יורש" נוסף בצוואה

המצווה יכול להוסיף הוראה בצוואה המורה על יורש שלישי, למקרה שגם היורש המשני לא יוכל או לא ירצה לרשת.

כך ניתן להבטיח שהרכוש יועבר למי שהמצווה רואה לנכון, גם במקרים בלתי צפויים.

רכוש שלא ניתן לו יורש בצוואה

אם לא נקבע יורש נוסף והיורש המשני לא יוכל לרשת, הרכוש שלא נמסר בירושה על פי הצוואה ייחשב כחלק מהעיזבון שלא נכלל בצוואה ויחולק בין היורשים החוקיים לפי חוק הירושה.

יורשים לפי הסדר הקבוע בצוואה הכללית

אם בצוואה יש הוראות כלליות יותר לגבי חלוקת נכסים במקרה של אי יכולת יורש מסוים לרשת, הנכסים עשויים לעבור בהתאם לאותן הוראות.

לדוגמה, אם נכתב שהרכוש שאינו מחולק יועבר ליורש אחר, אותו יורש יקבל את החלק של היורש הראשי והמשני.

האם ניתן להתנגד להוראת "יורש במקום יורש"?

כמו בכל היבט בצוואה ובירושה, גם במקרה זה ניתן להגיש התנגדות, וביכולתו של כל אדם לקום כנגד הוראת "יורש במקום יורש". מדובר בהליך משפטי לכל דבר ועניין, וכן יש למצוא עילה ותנאים המאפשרים התנגדות לצוואה על פי חוק הירושה. 

ההתנגדות תיעשה בדרך כלל על ידי הגשת בקשה לבית המשפט לענייני משפחה, והיא צריכה להתבסס על עילות מוכרות בדיני ירושה. להלן מספר עילות להתנגדות להוראת "יורש במקום יורש":

להלן נבקש להסביר ולהרחיב על מספר עילות אפשריות להתנגדות עבור הוראת יורש במקום יורש:

  • השפעה בלתי הוגנת: אם ניתן להוכיח שהוראת "יורש במקום יורש" נכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת מצד צד שלישי, כלומר שהמצווה פעל מתוך לחץ, איום או מניפולציה מצד אדם אחר, ייתכן שיהיה בסיס להתנגדות להוראה זו. 
  • חוסר כשרות משפטית של המצווה: אם בעת כתיבת הצוואה המצווה לא היה בכשרות משפטית להוריש את רכושו (לדוגמה, עקב מחלת נפש או דמנציה), אפשר לטעון שהוראת "יורש במקום יורש" אינה תקפה מאחר שהמצווה לא היה במצב המאפשר קבלת החלטות מושכלות.
  • צוואה לא חוקית: אם הוראת "יורש במקום יורש" נוגדת את החוק. יש לציין כי הדבר יימצא לעתים סבוך ומורכב, ואין זהו טיעון נפוץ.
  • טעות בצוואה: אם המצווה כלל הוראה זו בטעות או לא הבין כראוי את משמעותה, ייתכן שניתן לטעון שהוראה זו לא מבטאת את רצונו האמיתי של המצווה.
  • הוראות סותרות: אם קיימות הוראות סותרות בצוואה, לדוגמה, אם במקום אחר בצוואה נקבע שיורש אחר יקבל את הרכוש הרלוונטי, ניתן לטעון שצריך לבטל את הוראת "יורש במקום יורש" בשל הסתירה בין ההוראות השונות.

המכנה המשותף של כל האמור לעיל, הוא שמומלץ לערוך צוואה יחד עם עורך דין צוואות וירושות המתמחה בנושא.

התייעצו עמנו

כתיבת צוואה נכונה ומדויקת היא צעד חשוב ומשמעותי למען מימושה בבוא העת. 

כדי שתוכלו להבטיח שצוואתכם תקוים בדיוק כרצונכם, מומלץ לפנות לעורך דין ירושה וצוואה הבקיא בנושא.

אנו במשרד עורכי הדין מיטל אוטמזגין נשמח לספק לכם מעטפת שירות משפטית מלאה. המשרד מתמחה בדיני הירושה, ויחד עם ליווי מקצועי ואישי, מבטיח שהצוואה תיערך באופן המשקף נאמנה את רצונכם.

סיכום דבר

התוכן עשוי לעניין אדם נוסף? ניתן לשתפו באמצעות:

מיטל אוטמזגין

לייעוץ עם משרדנו, השאירו פנייה: