דף הבית » עורך דין צוואות וירושות » כיצד קובעים מי יהיה מנהל העיזבון?
כאשר אדם הולך לעולמו, נותר אחריו עיזבון הכולל נכסים, זכויות וחובות שיש לטפל בהם ולחלקם בין יורשיו החוקיים או על פי צוואה, אם ישנה צוואה קיימת.
אחד מן ההליכים המרכזיים שיש לבצעו לאחר לכתו של המוריש לעולמו, הוא למנות מנהל לעיזבון. מנהל העיזבון ממלא תפקיד קריטי בניהול הנכסים, ההון והרכוש שצבר המוריש לאורך חייו, זאת טרם חלוקתו על פי חוק או בהתאם לאמור בצוואה.
להלן נבקש להסביר כיצד מתבצע הליך מינוי מנהל העיזבון ומהם התנאים והשלבים הכרוכים בכך.
סברה שגויה היא לשער שמנהל עיזבון איננו יכול להיות אדם ללא רקע קודם.
באופן עקרוני כל אדם יכול להתמנות לתפקיד מנהל עיזבון, גם אם אין לו רקע מקצועי בתחום. המוריש יכול לציין בצוואתו את שמו של מנהל עיזבון מועדף, ולבחור כל אדם שיחפוץ – בין אם מדובר בקרוב משפחה, חבר, או איש מקצוע.
בית המשפט כמובן ייטה לכבד את רצון המוריש, אלא אם כן יש סיבה ממשית לחשוב שהמינוי אינו מתאים או עלול לפגוע בניהול התקין של העיזבון. למשל: במידה וישנו אינטרס מובהק למנהל העיזבון בעיזבון של המוריש, והמוריש טעה בכך שמינה אדם זה לתפקיד כה רגיש.
אדם ללא רקע משפטי או פיננסי יכול לנהל את העיזבון, במיוחד אם הוא מכיר את הנכסים ואת הצרכים של היורשים.
עם זאת, ונדגיש את הדברים: במקרים מורכבים יותר או כשמדובר בעיזבונות גדולים ורבי נכסים, לעיתים יבחרו היורשים או בית המשפט למנות איש מקצוע, כמו עורך דין או רואה חשבון, על מנת להבטיח ניהול תקין ויעיל של העיזבון.
כמו-כן, כיוון שמדובר בניהול לכל דבר ועניין של נכסים, הון ורכוש, הרי שלא כל אחד יחוש שהוא אכן מסוגל לתפקיד.
לאחר פטירתו של המוריש, כל מי שיש לו עניין בעיזבון רשאי להגיש בקשה למינוי מנהל עיזבון.
הצדדים המעוניינים יכולים להיות יורשים, נושים, אפוטרופוסים או כל מי שיש לו עניין ישיר בתוצאות ניהול העיזבון.
את הבקשה ניתן להגיש לרשם לענייני ירושה או לבית המשפט לענייני משפחה. במקרים שבהם אין יורשים, ייתכן והאפוטרופוס הכללי יגיש בקשה למינוי מנהל עיזבון כדי להבטיח את הטיפול בנכסי המוריש.
ניתן לציין שכאשר ישנה מחלוקת בין היורשים על זהות מנהל העיזבון, יידון הנושא בערכאות המשפטיות ויהיה זה תפקידו של בית המשפט להכריע בנושא. בית המשפט ישקול מספר שיקולים מרכזיים, ביניהם:
ראשית כל נדגיש שתמיד מומלץ שתהיה צוואה בנמצא. צוואה תאפשר לעשות סדר בנושא, למנוע חיכוכים בין היורשים העתידיים ולבסס תהליך ברור ומוסדר לכולם.
בחירת מנהל עיזבון מראש בצוואה אם כן, היא צעד חכם ומומלץ במקרים רבים. מינוי מנהל העיזבון מעניק למוריש שליטה מלאה על ניהול נכסיו לאחר מותו ומפחיתה מחלוקות בין היורשים.
כאשר המוריש מציין במפורש את זהות מנהל העיזבון בצוואתו, הוא מבטיח שהאדם הנבחר יהיה זה שינהל את העיזבון על פי רצונו האישי, ולא על פי החלטת בית המשפט או הסכמות בין היורשים. זהו פתרון שמעניק בהירות ומונע עיכובים מיותרים בתהליך חלוקת הנכסים.
יתרון נוסף כמובן הוא בכך שהמוריש ממנה אדם שהוא סומך עליו, בין אם מדובר באיש מקצוע או בקרוב משפחה.
נדגיש שגם מנהל עיזבון צריך לדעת לבחור, שמא ישנו ניגוד אינטרסים שיוביל את בית המשפט לפסול את אותו האדם. כמו-כן, חשוב לוודא שישנה הסכמה מצד האדם שימונה כמנהל עיזבון; אין כל דרך לכפות זאת על איש, ומנהל עיזבון צריך לרצות בכך.
לאחר שמתקבלת ההחלטה מטעם בית המשפט באשר לזהות מנהל העיזבון ומינויו, מוציא הרשם או בית המשפט צו מינוי רשמי.
הצו מקנה למנהל העיזבון את הסמכות לפעול באופן חוקי לניהול העיזבון.
במסגרת סמכויותיו, מנהל העיזבון רשאי לחלק את הנכסים בין היורשים, לשלם חובות ולבצע פעולות נוספות שנדרשות לניהול העיזבון באופן תקין ויעיל.
ברוכים הבאים למשרד עורכי דין מיטל אוטמזגין. משרדנו מציע מכלול שירותים לעריכת צוואות וכן לניהול עיזבון, עם דגש על שקיפות, יעילות וקפדנות מלאה על מימוש רצונות המוריש ובזכויות היורשים.
אנו מספקים ליווי משפטי מקיף לאורך כל התהליך, החל מהגשת הבקשה למינוי מנהל עיזבון ועד לחלוקת הנכסים בפועל אל היורשים.
אנו מזמינים אתכם להתייעץ עמנו בכל שאלה לניהול עיזבון, צוואות, ירושות ונושאים נוספים בתחום. נשמח לעמוד לשירותכם ולהבטיח שהעיזבון ינוהל באופן הוגן ומקצועי, בהתאם לחוק ולרצון המוריש.
עו"ד מיטל אוטמזגין בעלת תואר ראשון במשפטים ותואר שני במנהל עסקים, התמחות בשיווק.
© אין להעתיק או לשכפל את תוכן האתר ללא אישור מפורש בכתב מבעל האתר.
אתר זה נבנה ומקודם ע"י עופר אטלס