דף הבית » עורך דין צוואות וירושות » ירושת נכסי מקרקעין מסחריים: תהליכים משפטיים ומיסויים
ירושת נכסי מקרקעין מסחריים היא תהליך מורכב הכולל היבטים משפטיים ומיסויים רבים. בתהליך זה יש לקחת בחשבון מגוון של גורמים, החל מהערכת שווי הנכסים ועד להליך חלוקת הירושה בין היורשים.
זהו דבר אחד לרשת נכס מקרקעין וכן רכוש והון מאדם שהלך לעולמו, אך זהו דבר אחר לרשת נכסי מקרקעין מסחריים המביאים עמם מורכבות משמעותית יותר לעסקת המקרקעין עצמה.
להלן אבקש לסקור את התהליכים המשפטיים והמיסויים הכרוכים בירושת נכסי מקרקעין מסחריים ואתן דגשים משפטיים שיאפשרו לכם להבין את התהליך בצורה מיטבית.
השלב הראשון בתהליך הירושה הוא בדיקת קיומה של צוואה.
אם יש צוואה, יש לבצע את הוראותיה באופן מדויק. במקרה ואין צוואה, הירושה מתבצעת על פי חוק הירושה הישראלי.
החוק קובע את סדר היורשים ואת חלקם בירושה.
לאחר קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, יש לרשום את השינויים בזכויות בטאבו.
מדובר בהליך פורמלי המחייב הגשת בקשה לרשם המקרקעין הכוללת את כל המסמכים הרלוונטיים, כגון צו הירושה או צו קיום הצוואה ותעודת פטירה.
במקרים בהם יש מספר יורשים, יש לקבוע כיצד לחלק את הנכסים המסחריים.
לעיתים יש צורך במכירת הנכס וחלוקת התמורה בין היורשים. במקרים אחרים, היורשים יכולים להחליט לשמור על הנכס ולהשתמש בו במשותף או להקצות אותו לאחד היורשים תוך פיצוי השאר.
יהיו יורשים שיבקשו למכור את חלקם ולפרוע את זכויותיהם בנכס עם קבלתו, יהיו שיחפצו בו.
צוואה שנכתבה כהלכה, יכולה לספק הרבה שלווה ורוגע ליורשים שכן היא מכתיבה בדיוק מה יקרה בגורלו של כל רכוש, כל שכן רכוש כה חשוב דוגמת נכס מסחרי.
על אף זאת, הרי שהיורשים יכולים להתוות בינם לבין עצמם הסכם בין יורשים ובו הם יכולים לוותר על חלקם בנכס או להגיע להחלטות משמעותיות, תוך שהם מחלקים ביניהם את העיזבון באופן מחודש.
היבט שכזה, יכול לקבל מענה וסדר רב על-ידי עורך דין ירושות וצוואות הבקיא בנושא וכן שמביא עמו בקיאות וניסיון בדיני המקרקעין.
חשוב לציין כי ירושת נכס מקרקעין, כל נכס מקרקעין, איננה מחייבת תשלום מס והיא איננה נחשבת לאירוע מס.
עם זאת, בעת העברת נכסי מקרקעין מסחריים בירושה, היורשים עשויים להיות חייבים בתשלום מס שבח על העלייה בערך הנכס מאז נרכש על ידי המוריש ועד ליום פטירתו. חשוב לבחון את הדבר בקפידה שכן ישנם פטורים והקלות שניתן לקבלם.
באופן כללי כפי שנאמר לעיל, שירושת נכסי מקרקעין אינה מחויבת בתשלום מס, אך במקרים בהם היורשים מחליטים לרכוש חלקי נכסים אחד מהשני, הרי שכן מדובר בעסקת מקרקעין לכל דבר ועניין, ובהיבט זה מומלץ לבחון היטב את התחיקות הקיימות במיסוי המקרקעין ולקבל הבנה מעמיקה באשר להוצאה הכספית העתידית.
חשוב להיוועץ במומחה מס לצורך תכנון מס נכון. תכנון מס נכון יכול לסייע בהפחתת החבות המיסויית ובמניעת תשלומים מיותרים. יש לקחת בחשבון את כל ההיבטים המיסויים, כולל אפשרות לניצול פטורים והקלות מס.
במקרים רבים, ייתכן וישנו רואה חשבון המלווה את הנכס המסחרי, וניתן להמשיך עמו את הפעילות ולפחות לזמן מה, זאת לצורך קבלת כל המידע הנדרש.
ירושת נכסי נדל"ן וכל שכן נכסים מסחריים היא איננה דבר של מה בכך, ומומלץ להיוועץ עם עורך דין מומחה בתחום הירושה ועם יועץ מס; וודאו שכל התהליכים מתבצעים בהתאם לחוק ובצורה המיטבית אל מול רשויות המס.
חשוב להעריך את שווי הנכסים המסחריים לצורך חישובי מיסים וחלוקת הנכסים בין היורשים, זאת במידה והיורשים מעוניינים לערוך הסכם לחלוקת עיזבון.
אנו ממליצים לשמור על תקשורת פתוחה וברורה בין כל היורשים כדי למנוע סכסוכים ומחלוקות בעת חלוקת הירושה. וכן גם להסתכל אל עבר העתיד ולתכנן כיצד לשמור ולנהל את הנכסים המסחריים בצורה היעילה ביותר.
תהליך ירושת נכסי מקרקעין מסחריים מחייב הבנה מעמיקה של ההיבטים המשפטיים והמיסויים הכרוכים בכך. באמצעות תכנון נכון והיוועצות עם מומחים, ניתן להתמודד עם התהליך בצורה יעילה ולהבטיח חלוקת נכסים מסודרת והוגנת.
במידה ואתם אכן מבקשים לרשת יחדיו את נכס המקרקעין שישמש אתכם כמעין עסק המניב הכנסה לכל דבר ועניין, הרי שמומלץ להתוות הסכם שידגיש את המנגנון המשותף בין כלל היורשים לצורך עשיית סדר וגיבוש שיתוף פעולה פורה בין כל הצדדים.
עו"ד מיטל אוטמזגין בעלת תואר ראשון במשפטים ותואר שני במנהל עסקים, התמחות בשיווק.
© אין להעתיק או לשכפל את תוכן האתר ללא אישור מפורש בכתב מבעל האתר.
אתר זה נבנה ומקודם ע"י עופר אטלס