דף הבית » עורך דין צוואות וירושות » אילו בעיות עלולות להתעורר ללא צוואה?
העדר צוואה ברורה ומוגדרת עלול ליצור בעיות רבות ותסבוכות בירושה. חוק הירושה הישראלי אמנם מסדיר את סדרי הירושה כאשר אין צוואה, אך אי קיומה של צוואה עלול להוביל לסכסוכים בין יורשים, למחלוקות על חלוקת הנכסים ולסיבוכים משפטיים.
במדריך זה אבקש לסקור את הסוגיות העיקריות שעלולות להתעורר כאשר אדם נפטר ללא צוואה, ומטרתי כאן היא למעשה להסביר את החשיבות הרבה שטמונה בעשיית צוואה לא רק עבור המוריש שיבטיח שרצונותיו ימולאו לאחר לכתו, אלא גם כדי להקל על היורשים ולמזער מחלוקות.
נאמר זאת כך: גם כאשר ישנה צוואה, ייתכנו מחלוקות שיעיבו על תהליך הירושה, אך צוואה גם מכתיבה את המציאות ובמידה והיא תקינה וברורה, הרי שיהיה קושי רב לערער על דבריה.
אחת מן הבעיות הנפוצות ביותר בהיעדר צוואה היא התעוררותם של סכסוכים בין היורשים. כאשר אין מסמך משפטי המגדיר את רצונות המנוח, כל אחד מהיורשים עשוי לטעון לזכויות שונות בנכסי הירושה. היבט שכזה עוד ניתן לפתור בקלות רבה באמצעות חוקי הירושה, אך הסכסוכים עלולים להוביל להליכים משפטיים ממושכים ויקרים, לפגוע ביחסים המשפחתיים ולגרום לעיכובים בחלוקת הנכסים.
נוסף על כך, כאשר ישנה חלוקה של נכס מקרקעין לשם הדוגמה, בין מספר גורמים. הרי שכל גורם עלול לרצות לעשות שימוש אחר בנכס. יהיה מי שיבקש להתגורר בו, יהיה מי שיבקש למכור אותו, יהיה מי שיבקש להמתין לתהליכי השבחה שונים דוגמת פינוי בינוי או תמ"א 38.
זוהי סוגיה מרכזית בהיעדר צוואה, וניתן לפתור אותה באמצעות התוויית הסכם בין יורשים בטרם חלוקת העיזבון.
סכסוכים כבר אמרנו? ובכן, ללא צוואה, חלוקת הנכסים מתבצעת על פי חוק הירושה, אשר לא תמיד משקף את רצונות המנוח או את הצרכים של היורשים.
לדוגמה, נכסים כמו דירות, קרקעות, או עסקים משפחתיים עשויים להתחלק בצורה שווה בין היורשים, מה שעלול ליצור בעיות בניהול נכסים מורכבים הדורשים שותפות ותיאום.
נוסף על כך, הצדדים עלולים לחלוק אלו על אלו באשר לאופן חלוקת הנכסים שכן יהיה קשה מאוד לחלק ספרייה עם ספרים בין מספר יורשים או פריטי מטבח כאלו ואחרים.
הדבר יצריך את הבאתו של איש מקצוע שיעריך את ערך הרכוש, ועל-פי זה תבוצע החלוקה.
במקרים של סכסוכים או חוסר בהירות באשר לחלוקת ירושה, בית המשפט עשוי למנות מנהל עיזבון שינהל את חלוקת הנכסים.
מינוי זה עלול להיות מסורבל ויקר, ולהכניס גורם חיצוני לניהול נכסים משפחתיים, מה שעלול להחמיר את הסכסוכים ולפגוע בניהול הנכסים.
מוטב יהיה שיקדימו היורשים לעשות וימנו מנהל עיזבון מטעמם. ההמלצה הרווחת היא למנות עורך דין שילווה את היורשים בחלוקת הירושה ושיתפקד גם כמנהל העיזבון של כלל עזבון המנוח/ה.
העדר צוואה מסודרת עלול להוביל לחלוקת נכסים בצורה שמגדילה את חבות המס של היורשים.
תכנון מס נכון ומקדים במסגרת כתיבת הצוואה יכול לסייע בהפחתת חבות המס ובמניעת תשלומים מיותרים.
בהעדר צוואה, היורשים עלולים למצוא עצמם מול חיובים גבוהים שלא היו נחוצים ושניתן היה למנוע אותם.
כפי שצוין קודם לכן, ניתן למנוע סכסוכים ומחלוקות באמצעות עריכת הסכם ירושה בין היורשים.
הסכם זה יכול להגדיר באופן ברור את חלוקת הנכסים ולמנוע מחלוקות עתידיות.
חשוב לערוך את ההסכם בסיוע עורך דין מומחה צוואות וירושות כדי להבטיח שהוא עומד בדרישות החוק.
במקרה של היעדר צוואה, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום הירושה (ולעתים גם עם יועץ מס) .
ייעוץ מקצועי יכול לסייע בניהול תהליך הירושה בצורה יעילה ומיטבית, להקטין את החיכוכים בין היורשים ולהבטיח חלוקת נכסים הוגנת ויעילה.
העדר צוואה עלול ליצור מגוון בעיות וסיבוכים בתהליך הירושה, כולל סכסוכים בין יורשים, חלוקת נכסים לא מאוזנת והוצאות מיסויות מיותרות.
באמצעות עריכת הסכם ירושה והיוועצות עם מומחים, ניתן להתמודד עם בעיות אלו ולהבטיח חלוקת נכסים מסודרת והוגנת.
יצוין כי צוואה מסודרת וברורה היא הכלי היעיל ביותר למניעת סכסוכים ולשמירה על שלמות המשפחה ונכסיה.
בכל שאלה והתייעצות בנושא, וכן לקבלת פרטים נוספים אודות עריכת צוואה, אנו במשרד עורכי דין מיטל אוטמזגין נשמח לעמוד לשירותכם. צרו עמנו קשר טלפוני, כתבו לנו בוואטסאפ או השאירו פניה ונשוב אליכם בהקדם.
עו"ד מיטל אוטמזגין בעלת תואר ראשון במשפטים ותואר שני במנהל עסקים, התמחות בשיווק.
© אין להעתיק או לשכפל את תוכן האתר ללא אישור מפורש בכתב מבעל האתר.
אתר זה נבנה ומקודם ע"י עופר אטלס